Saya sering mendengar tentang penggunaan perfume beralkohol haram di bawa sembahyang. Namun saya berpendapat berbeza. Sila rujuk artikel dibawah yng saya ambil di sini. Ini lebih kepada isu minuman berkarbonat yang mengadungi alkohol. Berkenaan dengan perfume yang mengandungi alkohol, seorang lecturer kimia saya dulu pernah menyebut, tak haram pun nak bawak sembahyang. Sebab alkohol dalam perfume digunakan sebagai pelarut sahaja, dan bila kita sembur, dah tentu2 alkohol tu akan meruap dan meninggalkan pewanginya sahaja di baju. Dan juga merujuk kepada:
Hari ini timbul pula isu minuman berkarbonat mengandungi alkohol...
Alkohol tidak digunakan/dimasukkan di dalam pembuatan minuman berkarbonat... akan tetapi tindakbalas kandungan gula yg tinggi di dalam minuman tersebut menghasilkan alkohol...
Rujuk fatwa ini sbg panduan:
Alkohol Dalam Makanan, Minuman, Pewangi Dan Ubat-Ubatan
Berdasarkan taklimat, pembentangan dan penjelasan yang disampaikan oleh pakar-pakar daripada Institut Penyelidikan Produk Halal, Universiti Putra Malaysia serta dengan mengambilkira keputusan-keputusan yang telah diputuskan dalam Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia terdahulu, Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang membincangkan isu alkohol dalam makanan, minuman, pewangi dan ubat-ubatan pada 14 hingga 16 Julai 2011 telah bersetuju memutuskan seperti berikut:
- Setiap minuman arak adalah mengandungi alkohol. Walaubagaimanapun bukan semua alkohol itu adalah arak. Alkohol yang diperolehi dari proses pembuatan arak, hukumnya haram dan najis.
- Manakala alkohol yang diperolehi bukan melalui proses pembuatan arak hukumnya tidak najis, tetapi haram (tidak boleh) diminum dalam bentuk aslinya kerana ia adalahracun dan boleh membunuh.
- Minuman ringan yang diproses/dibuat bukan dengan tujuan untuk menghasilkan arak dan mempunyai alkohol di bawah aras 1%v/v adalah harus (boleh) diminum.
- Manakala minuman ringan yang dibuat dengan niat dan cara yang sama seperti proses membuat arak, sama ada mengandungi banyak atau sedikit alkohol ataualkoholnya disuling adalah haram diminum.
- Makanan atau minuman yang mengandungi alkohol secara semulajadi seperti buah-buahan, kekacang atau bijirin serta perahannya, atau alkohol yang terkandung itu terjadi secara sampingan semasa proses pembuatan makanan atau minuman adalah tidak najisdan harus (boleh ) dimakan/diminum.
- Makanan atau minuman yang mengandungi bahan perisa atau pewarna yang mengandungi alkohol untuk tuju
an penstabilan adalah harus (boleh) digunakansekiranya alkohol itu bukan dihasilkan dari proses pembuatan arak dan kuantiti alkohol dalam produk akhir itu adalah tidak memabukkan dan kadar alkohol tidak melebihi 0.5%. - Ubat-ubatan dan pewangi yang mengandungi alkohol sebagai bahan pelarut adalahtidak najis dan diharuskan
sekiranya alkohol tersebut buk an diambil melalui proses pembuatan arak
- Terdapat masalah berkenaan istilah alkohol (etanol) dan arak di dlm pemahaman di Malaysia
Ulasan
Catat Ulasan