Khamis, 1 November 2012

TIPS Menghadapi hari-hari yang sukar

Another tips of the day... Saya rasa semua orang pun akan melalui waktu-waktu tension, tekanan dan kesukaran. So hari ni saya nak share macammana kita boleh atasi setiap kesukaran tu dengan senyuman. Ni berdasarkan pengalaman je tau. 

stress - tq pakcik Google


1. Bila dapat tau sesuatu berita buruk atau menghadapi masalah yang berat, mula-mula cuba bertenang. Tarik nafas dalam kiraan 5, tahan nafas kiraan 5 juga, then hembus nafas dalam kiraan 5 juga. Ulang beberapa kali sampai korang rasa tenang sikit.

2. Satu lagi amalan yang baik adalah segera berwuduk. Hmm, dah alang-alang berwuduk tu apakata kita tunaikan solat hajat terus. Minta dengan Allah agar ditunjukkan jalan terbaik dan ketenangan untuk berfikir.

3. Yang ni saya selalu amalkan, terutama ketika tengan sedih, tengah kesempitan dan stress. Baca surah al-Insyirah sambil memahami maksudnya. Kalau baca je, tapi tak faham maksud nanti kurang pulak kesannya. "Setiap kepayahan akan ada kesenangan" Al-Insyirah, ayat 5. Dan diulang lagi dengan maksud yang sama pada ayat ke 6. See, dengan itu kita akan cepat rasa tenang sebab kita dah letak sepenuh kepercayaan kepada Allah bahawa setiap ujian dan dugaan tu pasti ada kesenangan di hujungnya. Itulah yang saya amalkan.

4.Escape.. Lari seketika dari suasana tu. Pergi beriadah ke, atau kemas rumah ke atau apa-apa yang membuatkan kita sibuk. Bila kita sibuk, kita akan lebih tenang, dan bila dah tenang barulah kita boleh fikir dengan baik. Membuat keputusan dalam keadaan beremosi adalah sangat tak wajar. 

5. Solat istikharah. Dalam setiap keputusan membuat pilihan, buatlah istikahrah. Solat ni boleh dilakukan pada bila-bila masa. So kita akan lebih tenang dan yakin. Insyaallah.

Saya menulis di sini untuk mengingatkan diri saya sendiri juga. Harap berguna kepada yang membaca.

Isnin, 29 Oktober 2012

TIPS perut kempis bagi yang malas bersenam

Ok, first posting untuk new-look blog Cik Bunga. Untuk posts yang lepas, boleh chek out kat sini.

Bunyinya macam mudah je kan. Tak perlu penat-penat, then korang akan dapat flat tummy? Eh betul ke? Hmm.. ini sekadar tips yang anda boleh amalkan, dan jadikan sebagai habit.  Sebenarnya amalan ni sebagai tambahan kepada  diet seimbang dan senaman yang korang dah buat. Mana tau  boleh dapat figure macam Rozita Che Wan pas ni. =D

Gambar: Google
1. Jaga postur badan. Kata Kim Lyons (Biggest Loser;s Trainer) - 'Straighten up!'. Bila kita tegakkan badan , ketika berdiri, duduk dan berjalan, secara automatik oto perut kita akan tegang, dan tertarik. Dan sebenarnya memang badan kita akan nampak lebih cantik dan berkeyakinan bila kita jaga postur badan kita. 

2. Minum Banyak Air. -Dehidrasi menyebabkan badan kita menyimpan banyak air. Kata Kim lagi, keadaan ni boleh menyebabkan tubuh mengumpul lemak di kawasan tengah...perut la tu.. huhu

3. Sila ke tandas! Jangan tahan-tahan ye. Tu kan salah satu cara badan kita membuang toksin!

4. Kunyah makanan anda. Sunnah Nabi SAW kunyah makanan 40 kali. Back to basic , ok? Sebab bila kita kunyah makanan kita betul-betul seperti yang diamalkan oleh Nabi kita, sebenarnya kita dah kurangkan beban perut untuk menghadamkan makanan tadi. Jadi sistem pencernaan kita akan lebih efisien. Ingat, salah satu sebab perut buncit adalah kerana sistem pengahdaman yang kurang cekap. 

5.Ambil probiotic. Macamm yogurt drink, susu kultur dll yang mengandungi probiotik. Probiotik ni akan membantu pencernaan kita.

6. Banyakkan berjalan. Parkingla jauh-jauh sikit. Jangan guna lif. Kalau rumah kat tingkat 11, naikla lif sampai tingkat 8 je, then naik tangga, Berjalan pun sebnarnya satu cara efektif nak kurangkan saiz pinggang tau.

7. Stop kunyah chewing gum. Firstly sebab chewing gum ada gula. Then secondly, mengunyah chewing  gum menyebabkan kita telan banyak udara. Kembung weh!

8. Ambil Supplement. Rujuklah kepada farmasi anda untuk supplement yang sesuai. B complex dan Calcium D-Glucarate antara supplemen yang dicadangkan. Tapi, sila minta nasihat farmasi, ok? 

9. Relax. Jangan tension-tension ye! Bila kita dalam tekanan, badan akan mengeluarkan lebih steroids dan hormon stress yang akan jejaskan sistem penghadaman kita. Juga badan kita akan tingkatkan pengeluaran kortisol yang akan menggalakkan pengumpulan lemak kat bahagian tengah badan . Tujuannya untuk lindungi organ-organ penting kita. So relax babe!

Saya dapat tips ni kat sini.


Sabtu, 22 September 2012

Rapuhnya hati

Syair Rabi'atul Adawiyah

Alangkah senangnya kalau Engkau tetap manis, meskipun hidup itu pahit,

Alangkah senangnya kalau Engkau redha meski semua makhluk membenci,

Alangkah senangnya kalau hubungan ku denganmu tetap terbangun, meskipun hubunganku dengan alam semesta hancur lebur,

Bila benar Engkau cinta, maka segala sesuatu adalah kecil,

Dan segala yang ada di atas debu adalah debu


Khamis, 20 September 2012

Erti sebuah persahabatan



Kegagalan guru terbaik

Hakikat dalam kehidupan, kita takkan lari daripada melakukan kesilapan. Dan adakala juga usaha yang kita buat tak membuahkan kejayaan. Dulu saya pernah meratapi kegagalan demi kegagalan yang saya lalui. Pernah mempersoalkan kesulitan yang saya tempuhi. Namun kegagalan dan ranjau perjalanan itulah yang mematangkan , jua menjadi panduan terbaik.
Kini saya sering melihat setiap kegagalan, kesilapan dan kekhilafan diri dari perspektif di sebelah sana. Membuka minda dan hati. Redha dengan ketentuan , namun pada masa yang sama jangan pernah berhenti mencuba.
Ya, walaupun kesilapan membuatkan kita belajar, tapi, please bear in mind - perkara silap kalau kita lakukan kali kedua dan seterusnya bukan lagi bernama KESILAPAN! Tapi KEBODOHAN!


Rabu, 19 September 2012

Mencari erti bahagia

Kata Ustazah Dr Robiah, kalau ada sedikitpun rasa dendam di dalam hati, sampai bila pun kita takkan rasa tenang dan bahagia. Sebab tu, dalam mencari erti bahagia yang sebenar, kita perlu belajar untuk memaafkan. Juga belajar untuk menerima apa yang ditakdirkan ke atas kita.
Ye, adakalanya keadaan bukan seperti yang kita inginkan.

Katanya juga, Allah menjadikan penyakit LUPA supaya kita boleh memaafkan dan melupakan kesalahan orang lain. Supaya ikatan boleh dipelihara.

Lets learn to forget and forgive...


Jumaat, 31 Ogos 2012

I won't stop trying....

I don't wanna be someone who walks away so easily...
I'm here to stay and make the difference that I can make
Our differences... they do a lot to teach us how to use the tools and gifts we got...

yeah, we got a lot at stake
And in the end, you're still my friend.... at least we did intend for us to work 

we didn't break, we didn't burn
We had to learn how to bend... without the world caving in
I had to learn what I've got, and what I'm not
And who I am


(I won't give up by Jason Mraz)

I won't stop trying...


Ahad, 22 Julai 2012

Tentang Kami | Suka Duka SUKMA XV Pahang 2012 Pt I: @sazlindaibrahim

SUKMA XV Pahang telah melabuhkan tirai 16 Julai lalu dengan menyaksikan Pahang telah meunaskan tugas sebagai tuan rumah dengan cemerlang. Walaupun kejuaraan bukan milik tuan rumah, rata-rata tetap berpuas hati kerana kita telah pun melepasi sasaran awal pingat emas. Dan Terengganu melakar satu lagi kejayaan  yang amat membanggakan. Bagi saya yang bertugas di Temerloh bagi acara berbasikal, memang saban hari pasti mendengar lagu negeri Terengganu berkumandang, menandakan mereka sangat komited mengumpul emas.

Pastinya penglibatan sulung saya dalam sukan berprestij Malaysia ini meninggalkan sekian banyak suka duka yang pasti saya akan kenang sampai bila-bila. Sebagai petugas media, saya sangat teruja kerana menjadi saksi mata yang paling utama dan memiliki akses yang tidak terhad. Keterujaan saya juga pastinya kerana berpeluang bergaul dan bekerjasama dengan wartawan dan jurufoto serta jurukamera professional dari pelbagai media.

Penulis bersama rakan-rakan media di Bera. Berbincang sambil menanti ketibaan peserta berbasikal melalui Bandar Bera

Selain petugas media, kami juga saling berhubung dengan para petugas dan sukarelawan SUKMA. Mereka  bertanggungjawab memastikan keperluan kami disediakan, seperti kenderaaan dan makanan. Oleh itu, mereka juga menjadi sebahagian daripada pasukan kami. 

Bersama wartawan NSTP


Keletihan . Orang kuat pusat media 

........bersambung part II
Gambar oleh: Sazlinda Ibrahim, Siti Zaharah





Sabtu, 21 Julai 2012

Bicara dalam gambar | Program Intergrasi PLKN Pt I

Coretan ini telah kesekian kali tertangguh. Maafkan cikgu ye! Program Intergrasi PLKN memang meninggalkan 1001 kenangan yang banyak mengajar cikgu tentang erti kehidupan. Cikgu melihat harapan dan kekecewaan di mata kamu. Cikgu melihat potensi dan halangan dalam diri kamu.Namun masa yang dipinjamkan untuk bersama kamu terlalu singkat. Walaupun begitu tetap berbekas di hati cikgu. Harapan cikgu, kamu pun begitu..




Tukang menghabiskan tape cikgu






Bertungkus lumus menyiapkan pokok intergrasi

Gadis-gadis I01





Pokok Intergrasi kita


Cikgu terharu,...




Ahad, 15 Julai 2012

@SukanMsiaXVPhg: Corat-coret SUKMA XV Pahang di Temerloh | Bicara dalam gambar Part V #mgamesxv

Lagi gambar bercerita...sekitar acara BMX di Sri Tualang, Temerloh. Pahang memungut emas menerusi Mohammad Aim bin Mohd Fauzi











Gambar: Khirrul Nirwan

@SukanMsiaXVPhg: Corat-coret SUKMA XV Pahang di Temerloh | Bicara dalam gambar Part IV #mgamesxv

Yang menarik sekitar SUKMA XV Pahang bagi acara di Temerloh. Bicara dalam gambar...

Lawatan YB Dato' Mohd Sharkar Shamsudin ke bilik mediaTemerloh



Gelagat para pesilat. Apa yang membanggakan, Pahang merangkul 10 emas bagi acara silat setakat ini.













Gambar: Khirrul Nirwan, Sazlinda Ibrahim dan Siti Zaharah