Selasa, 26 April 2011

Kisah raja sehari

Ayat di bawah saya ambil dari status facebook seorang sahabat (er.. sepupu saya sebenarnya). 
Ramai org akan membuat persiapan yang paling terbaik untuk menjadi raja sehari, katanya kahwin hanya sekali seumur hidup...tapi tidak ramai yang bersedia bersungguh-sungguh dan membuat persiapan terbaik sebagai bekalan bertemu NYA...sedangkan hidup kita pun hanya sekali..mengapa setiap hari kita tidak lakukan setiap sesuatu dengan terbaik???
Betulkan? Sekarang ramai yang sanggup berhabis duit untuk kawin. Sampai sanggup buat personal loan kat bank untuk hantaran, tema itu, tema ini. Tapi kita sedar tak sebenarnya hidup kita ni hanya sekali. Kenapa kita tak lipat gandakan usaha kita untuk menjadikan hidup kita pun yang terbaik. Dan kita dapat ganjaran besar di sana nanti. Perkahwinan tu sendiri sebenarnya satu ibadah dan Sunnah. Jadi jangan lah sampai kita berdosa pula kerana mengikut nafsu. Kan rugi, perkara yang sepatutnya kita boleh dapat pahala yang besar jadi berdosa pulak kerana terlalu nak mengikut trend, nak nampak grand dsb.

Wallahualam

Kisah Hati - Alyah




Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta
Ku rasa hadirmu
Hanya sempurnakan aku
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin tidak bersama
Hadir di angkasana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya

Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin tidak bersama
Biar ku setia menjaga cintamu

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya

Saje je nak share lagu ni. Sebenarnya saya suka sangat dengan video klipnya. Remy Ishak nampak macho gilerr...Hehe

Jumaat, 22 April 2011

Masalah vs cabaran

Semua orang ada masalah. Kalau yang takde masalah tu confirm bukan orang. Orang gila pun ada masalah walaupun nampak macam takde masalah. Tapi setiap orang ada cara masing-masing nak hadapi dan selesaikan masalah mereka. Ada yang terima dengan tenang dan redha, ada juga yang emo, malah ade juga yang lari dari masalah, cipta pulak masalah baru.

Saya sendiri pun ada macam-macam masalah. Saya ni sensitif orangnya, jadi dulu kalau saya menghadapi masalah, air mata lah yang kuar dulu plus rasa rendah diri lah, rasa tak gunalah dan lain-lain lah. But then , one day there was a friend came to me and asked; apa yang u hadapi sekarang, masalah atau cabaran? Terkesima, terfikir. The friend said, why not u make the problem became a challenge, because people normally will run from problem, but they will face the challenge.

Lama juga saya terfikir. Benar juga, perkataan masalah tu sendiri sedikit negatif. Bila sebut masalah, kita akan berkerut dahi memikirkannya. Tapi belum tentu kita nak selesaikan, kadang-kadang kita cenderung untuk lari dari memikirkan masalah tersebut. Tapi perkataan cabaran tu agak positif, dan kita biasanya akan cuba menghadapi  dan menyahut cabaran itu. Sebab tu orang selalu cakap "aku pantang dicabar"

Jom kita buat sikit exercise. Cuba bentukkan perkataan dari huruf-huruf MASALAH
---- MALAS (malas nak fikir )- SALAH (mencari salah orang) - ALAH (kalah/mengalah )
semuanya negatif kan?

kalau daripada perkataan CABARAN pula:
-----CABAR (cabar diri nak selesaikan) - SABAR (alamak, lari sikit, tapi bolehlah dekat2 bunyi nye...hehe) - BARA (sentiasa membara je semangat)
haaaa..kan ada positif sikit

Sebenarnya, ini adalah salah satu cara saya menghadapi apa jua tekanan, masalah, cacian dan bila saya mula down. Dikongsikan dari seorang teman yang very energetic and optimis. Terima kasih kepada insan itu.

Selasa, 19 April 2011

Lagi profil manusia berjaya

Sambung cerita tentang manusia yang telah berjaya membina kekayaan berbilion dollar walaupun mereka bermula dari kosong. Semoga menjadi inspirasi!

Sam Walton

Mesti kenal jenama WALMART kan? Gedung diskaun terbesar di US dan 14 buah negara lain. Sam Walton bermula dengan sebuah kedai serbaneka dengan bermodalkan $25000 yang sebahagian besarnya dipinjam daripada bapa mertuanya pada tahun 1945. Ternyata pelaburan itu tidak sia-sia apabila perniagaan yang berteraskan barangan  berkos rendah berkembang dengan pesat dan diterima ramai. Walmart berjaya menjadi jenama paling popular di US dan Walton pernah menyandang gelaran manusia terkaya di US semasa hayatnya.
tagline: Save Money, Live Better

Kevin Plank

*handsome la mamat ni

Beliau adalah CEO Under Armour ; jenama pakaian sukan; pernah melalui saat getir dalam perjalanan bisnesnya sebelum berjaya. Bermodalkan $20,000 wang sendiri dan $40000 nilai kad kredit, Plank melancarkan syarikatnya. Pernah mengalami kesukaran sehingga terpaksa menumpang makan di rumah ibunya untuk meneruskan hidup, namun Plank tetap tidak menoleh ke belakang dan berjaya membawa jenama Under Armour menembusi pasaran pakaian sukan dan bersaing dengan jenama sedia ada. Kini Plank bernilai $500 juta dolar.

Bill Hewlett & Dave Packard



Hewlett Packard; semua orang kenal dengan jenama ini. Dicipta oleh 2 sahabat iaitu Bill Hewlett dan Dave Packard. Kedua-dua cofounder ini memulakan perniagaan  dengan aset bernilai $538 dollar di dalam garaj rumah mereka. Mereka tidak menyedari bahawa mereka bakal mencipta empayar besar dalam pasaran komputer peribadi dunia. Mereka yang pada mulanya membina audio oscilator (gambar) sebagai bisnes pertama mereka dan kini HP menjadi sebuah syarikat multi billion yang menguasai pasaran dunia. HP mempunyai pegangan pasaran sebanyak $88 juta dengan pendapatan $126 billion setahun. Remarkable!

  Bottom line:
The success stories of these entrepreneurs serves as an inspiration to anyone who dares to endeavor into fortune-building, with a small amount of startup capital

Khamis, 14 April 2011

What women want...??

Do you ever know what women really want...
when they are in the worst situation of their life?
When they stuck in trouble?
When their job gone worst?
When PMS come by every month?
When their friends turn them down?
When they had a flat tyre and stuck in traffic jammed?
When  they burst their tears?
do you ever know, men?
They dont need you to swine...
not a break up.. neither your synical word nor a harsh critic... and not even become your punching bag
The only thing that they need are...
your ears to listen to and a shoulder to cry on.....


*credit to someone called friend...

Belajar dari kejayaan insan-insan terpilih

Percaya kah anda, kita mampu membina satu empayar walaupun anda langsung tiada apa-apa. Jom kita tengok apa yang insan-insan hebat ini mampu lakukan:
Mereka insan-insan hebat yang membina empayar kekayaan dari sifar....

Henry Ford
Beliau bermula dengan tiada asas kewangan yang kukuh. Memulakan syarikat Ford Motor Company dengan modal $28000 USD yang dipinjam daripada pelabur-pelabur yang yakin dengan kebolehannya. Beliau bijak mengembangkan dana tersebut sehingga menjadi orang pertama yang mengeluarkan kereta secara besar-besaran. Kini Ford Motor Company bernilai 56 billion dollar dengan pendapatan tahunan sebanyak 128 billion dolar.

Ford Model T (1908-1927) gambar : wikipedia



John Paul DeJoria

Dari seorang penghantar suratkhabar (pada usia 9 tahun) kepada seorang janitor, dan seorang pemandu trak tunda... kini beliau adalah salah seorang manusia terkaya di dunia. Keputusan beliau untuk bekerja di sebuah syarikat pengeluar produk jagaan rambut telah mengubah hidup beliau. Setelah dipecat, beliau bergabung dengan seorang penggaya rambut; Paul Mitchell, dan membentuk John Paul Mitchell System pada tahun 1980 dan muncul sebagai konglomerat  dalam industri haircare dan menceburi beberapa bidang lain. Dari seorang gelandangan kepada manusia terkaya dengan nett worth 4 billion dolar.


Steve Jobs

Memperkenalkan: pencipta iPhone, iPad dan iPhone.... beliau lah insan yang bertanggungjawab menaikkan semula Apple Inc dari zaman kejatuhan a pada lewat 90 an. Kelahiran produk beliau memberi keyakinan dan trend kepada masyarakat dunia untuk beralih semula  kepada Apple. Steve Jobs memulakan Apple Computer bersama rakannya Steve Wolzniak tanpa modal yang besar.Kini Apple mempunyai modal pasaran sebanyak 320 billion dolar setahun.



Jumaat, 8 April 2011

Menjadi pendengar yang baik..

Pernah tak anda menyaksikan satu argument antara 2 pihak yang saling bertekak, saling menjerit antara satu sama lain? Tak best kan? Dua-dua pihak enggan mengalah, menghamburkan hujah-hujah panas, rather than mendengar apa yang nak disampaikan. Natijahnya, takkan ada apa-apa penyelesaian pun, kerana kedua-dua pihak tak faham pun apa yang nak disampaikan, kerana masing-masing tidak MENDENGAR.

Sebenarnya skill untuk mendengar , tak semua orang ada walaupun semua orang (kecuali yang dilahirkan dengan masalah pendengaran) boleh dengar. So saya nak share sikit tentang tips untuk MENDENGAR dengan erti kata sebenar:

  1. Maintain eye contact : bila kita melihat antara satu sama lain, barulah kejujuran tu terserlah. Kan?
  2. Berikan respon yang sewajarnya: menganggukkan kepala adalah salah satu cara menunjukkan anda memberikan perhatian dengan apa yang dicakapkan oleh lawan anda, dan sesekali bertanyakan dia.
  3. Minimakan gangguan luaran: sepeti handset, radio dsb
  4. Fokus : dengan isi yang nak disampaikan
  5. Be open minded: bagi peluang masing2 untuk menyampaikan pandangan masing-masing dan hormati pendirian masing-masing.
Kadang-kadang bercakap lebih senang dari nak buat, betul tak? Ada satu lagi tips yang saya dapat dari 7 Habit mengenai topik ini iaitu kita perlu ingat bahawa kita sentiasa ada peluang dan masa untuk membuat pilihan. It work like this: When u get angry or being scolded or in pressure, sentiasa beri ruang kepada diri anda untuk membuat pilihan sebelum anda respon terhadap keadaan itu. When u able to pause a while before u give respond towards it, actually anda berjaya membuat pilihan yang terbaik untuk diri anda. Percayalah, ia akan membuatkan anda menjadi pendengar yang lebih baik, lebih mudah untuk mengawal situasi dan lebih mudah untuk anda memahami yang lain.


Tips amat berguna untuk saya. Yelah kan ada tagline Always Listening, Always Understanding , so saya perlulah menjadi pendengar yang baik.
Lagipun SAYA adalah apa yang saya PILIH!
^_^

Khamis, 7 April 2011

entry khas untuk 2dayblogger

pertama kali ku kenal mu
ketika melangkah ke dunia baru
dgn ilmu kosong di kalbu
mencari2 idea dan ilmu baru
sampai nak letak widget pun tak tahu (huhu)

2dayblogger,
tq atas bantuanmu
byk ilmu ku kutip dr blogmu
dan hari ini ku tulis puisi khas buatmu
yang dh jadi antara guruku
harap seronok membaca catatanku

hehehhe


Retirement: What's your number?

Dipetik daripada Prudential Official website

Retirement: Not an age, but a number


HERE's a REVOLUTIONARY IDEA. YOU CAN RETIRE AT ANY AGE YOU WANT, AS LONG AS YOU HAVE THE RIGHT NUMBER.



Your number is the amount needed for the retirement lifestyle of your choice. The amount that matches your retirement dreams. The amount that gives you peace of mind in retirement.

Everyone has a unique number. Use Prudential's Retirement Calculator to estimate yours. It's a lot easier to plan for that Big Day when you have a clear number in mind. You may even find retirement a lot closer than expected. After all, who says you have to retire at 55?

Begin now, and you'll discover that with the right number, you too can retire at any age you desire.

Important retirement considerations

  •  Know your goals

You need to save 70% of your pre-retirement expenses to support a basic lifestyle. More if you want a higher living standard.

Malaysians don't plan properly:

Although 72% claim that they are saving for retirement, a whopping 41% don't think or are not sure that they are saving enough. They just save as much as they can now. - Prudential Retire-meter 2008

  •  Life spans are increasing

Medical advancements have resulted in longer life spans, which means longer retirement periods. Your retirement years could outnumber your working years.

Is EPF sufficient?

More than half of Malaysians are not sure if the Employee Provident Fund (EPF) is sufficient to fulfil their retirement needs and lifestyles. - Prudential Retire-meter 2008

By starting early, you could save 87% more by age 60. Time is one of the biggest factors affecting your nest egg growth. Generally, the longer the savings period, the greater the compounding benefits.


  •  Inflation: the enemy of wealth accumulation

Based on past inflation trends, you need 2.65 times of your retirement savings to meet the target amount you set 20 years ago*. Traditional financial vehicles like Fixed Deposits can barely outrun inflation.

*Calculated based on an inflation rate of 5% p.a.


  •  Malaysians feel the pinch

87% have felt the impact of inflation on their current lifestyles, resulting in expense cutbacks. - Prudential Retire-meter 2008

48% say that with inflation, they worry that they will not have enough money to take care of their retirement needs. - Prudential Retire-meter 2008

Isnin, 4 April 2011

Entry khas untuk Nia

Nia,
Pertama kali menatap wajah mu,
hati telah terdetik; betapa istimewanya insan ini
wajah mulusmu yang kemerah-merahan 
senyumanmu yang manis dan mesra
masih melekat di peta minda ini

Nia,
Kamu terlalu istimewa
kamu kuat dan tabah meladeni kesakitanmu yang tiada siapa pernah tahu
kamu anugerah paling besar dari Nya
Kamu lah bidadari syurga

 Nia,
Maafkan ku 
kerana tiada di sisi di saat kau bertarung dengan kesakitan
kerana tidak mampu berbuat apa-apa untukmu
maafkan...

Nia,
kamu keajaiban yang dipinjamkan kepada kami
kamu gagah dalam kelembutanmu
sekuat ibu yang melahirkanmu

Al Fatihah utk Arwah Rania

*nota: Mama Nia, aunt sgt bertuah mengenali Nia walaupun cuma sekali dua dapat menatap wajahnya. Kerana aunt tahu Nia sgt istimewa. Nia bidadari syurga yang akan pimpin tangan mama Nia ke syurga bersama. Nia adalah keajaiban yang masih wujud. Nia adalah bukti bahawa Allah Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Nia meninggalkan kesan yang amat dalam di hati kami yang baru mengenalinya. Mama Nia, terima kasih kerana membawa Nia kepada kami, walau seketika... Terima kasih kerana mama Nia memberi inspirasi yang sangat hebat utk aunt menjadi ibu yang lebih baik. Nia anak yang paling hebat.